By

Meeting the London space standards – how we secured approval for a large extension in a conservation area

London street

We recently secured planning permission for the erection of a conservatory style extension to substantially enlarge a first floor flat in Westminster.

We had previously obtained planning permission for the extension in 2014, however this permission had expired. As the development had not commenced within the required timeframe, we were asked to prepare and resubmit the scheme for consideration as part of a new application.  

Renewing a planning permission:

We reviewed the previous permission and evidenced how the proposed extension would still conform to both national and local policy.

Furthermore, as the site is in a Conservation Area, we reviewed the vantage points and identified that the site could not be seen from the public realm and therefore would not impact negatively on the Conservation Area.

We also successfully justified how the proposals would help the residential flat meet the basic space standards. The existing flat predated these requirements, and it fell substantially short.  We successfully showed how the addition of the conservatory would expand internal floorspace to bring the studio flat back into line with national space standards and the London Plan, creating a far more comfortable living space in line with modern space standards.

We worked positively with Westminster Council and were delighted they could see the many positives of the proposed extensions, even in light of the Conservation Area designation.  Planning permission was granted once more.

About us:

Plainview Planning provide considered planning consultant support to developer, commercial and householder projects across England.  If your scheme requires planning consultant input, contact the team to see how we can best assist via enquiries@plainview.co.uk.